19 декември 2009 г.

Какво е смартфон/smartphone?

Да започнем с това, че никой до сега не може да даде определение що е то смартфон(англ. smartphone - умен телефон). Преди време разликите бяха видими, но постепенно тази граница се разми. Сега ще се опитам да споделя мнението си за това, що е смартфон. Има три(за мен) неща, които определят дали един телефон е умен или не:

 • Операционна система
 • Наличен софтуер
 • Допълнителни възможностти и функции
Телефон с операционна система е доста грешно понятие. Всъщност телефон с ОС е всеки телефон! Всеки по-модерен, че даже и не чак толкова има операционна система.

Всеки, който е малко по-компетентен в IT сферата, ще ви обясни защо - многото компоненти имат нужда от софтуер, който да спомага за съвместната им работа, а мобилния телефон не е нищо повече от множество приемници/предаватели, малко памет и два-три основни процесора(зависи от хардуерната платформа) струпани в елегантна сапунерка :-) . И така, оказа се, че всъщност телефон с операционна система не е смартфон, а просто какъвто и да е телефон. Все пак обаче смартфоните се отличават със своята ОС. Какво имам в предвид ... всеки който се занимава с мобилни телефони е чувал за ОС-и като OS X iPhone, Symbian S60/UIQ, Paml webOS, Android, Blackberry OS, Windows mobile и т.н. Всеки по-известен смартфон има една от тези ОС-и. Какво обаче отличава тези ОС от останалите? Списък е огромен, но ще се спра на няколко основни неща ... 
Първото нещо е наличния софтуер. Факт е, че например за OS X iPhone има хиляди приложения. Точна това отличава и тези операционни системи от останалите. Докато ОС на обикновенните телефони работят главно с приложения написани на Java, то гореизброените ОС-и работят не само с приложения писани на този език. iPhone например изобщо не работи с приложения писани на Java, a разработчиците ползват разработен от Apple SDK, който им ползволява много по-голяма свобода на действията. Точно това усъвршенстване на приложенията отличава смартфона от обикновенния телефон. За всички гореизброени ОС има тонове налични приложения с много повече функционалност от което и да е приложения писано на Java. С инсталирането на тези приложения разширявате функциите на телефона си, като това е един от основните преимущества на смартфоните. Да вземем телефон работещ под Android операционна система. С едно приложние можете да превърнете телефона си например в нивелир или GPS устройство, докато при повечето обикновенни телефони това е просто невъзможно. Това се дължи на операционната система. Така се получава и объркването - телефони с ОС и такива без ОС. Просто хората използват термина телефон без ОС, като имат в предвид телефон без гореизброените ОС - телефони които са ограничени възможностти в сравнение с смартфоните.
Другото нещо което считам за фактор са допълнителните възможности и функции. В този фактор обединявам доста неща, които всъщност е глупаво да се обединят под едно общо име. Тези допълнителни възможности и функции са софтуерни такива и хардуерни. Да вземем например ротацията на телефона според пространственото му разположение. Това съчетава както софтуер така и хардуер. Акселометърът е хардуерния компонент отговарящ за определянето на телефона в пространството, а софтуера ползва данните пратени от акселометъра за да завърти екрана автоматично, така че да не се налага потребителя сам да рови по настройките. Неща като сензор за близост, който определя колко близо апаратът е до нещо-си, или сензор за светлина, който определя нивото на осветеност и контролира яркостта също са примери за такива дребни, но същевременно много важни функции на един смартфон. Напълно хардуерни възможностти са например бутоните - контрол на плейър, бутон за камерата и  т.н., които дори повечето несмартфони вече имат. Наличието на WI-FI и GPS предаватели и приемници, touchscreen дисплеи вече са стандарти за смартфоните, но са много важни компоненти, отличаващи смартфона от обикновенния телефон, въпреки че все повече и повече несмартфони имат някои от тези компоненти.
Виж допълнителни софтуерните възможности и функции са присъщи понякога и само на смартфоните. Да вземем например iPhone(отново), Този смартфон има страхотно софтуерно преимущество пред съперниците си заради точно такива дребни детайли в ОС-а. Да вземем например voiceover функцията. Това е просто незаменима функция за хора, имащи проблеми със зрението. Тази функция е много важна част от ОС-а и смятам, че трябва да се интегрира във всички телефони, но за сега само смартфонът на Apple я има интегрирана в ОС-а си.
Да направя заключение ... Според мен смартфона се отличава от обикновенния GSМ апарат по няколко признака - наличието на напреднала операционна система и множество възможности и функции свързани с нея; множеството приложения роботещи под тази операционна система както и множеството  възможности свързани както с хардуерната така и със софтуерната част на телефона. В крайна смета смартфонът е телефон, на който можете да инсталирате дадено приложение, което в последствие да ви помогне с нещо, за това и се нарича "умен телефон" :-)

35 коментара:

 1. Радвам се, че съм бил полезен! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да,обяснено е просто и ясно. Благодоря!

   Изтриване
 2. Доволен съм написаното в тази публикация,и имам вече отговор на подобен въпрос.

  ОтговорИзтриване
 3. РАДЕВ КАЗА:-БЛАГОДАРЯ ТИ.ЗАПЪЛНИ МАЛКАТА ДУПКА В ПОЗНАНИЯТА МИ.

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря за чудесно поднесената информация.
  Да разбирам ли, че айфона е всъщност марка Смартфон?
  Благодаря предварително!
  Д.Петков

  ОтговорИзтриване
 5. Apple iPhone е смартфон, да. Такова нещо като "марка Смартфон" няма. Това е просто определение, не производител. :)

  ОтговорИзтриване
 6. Статията е първокласна!!! Изключителна и изчерпателна, аргументирана. Адмирации за автора, явно мислещо и знаещо момче! Поздравления!!

  ПП. Точно заради това размиване на понятията Smartphone/GSM апарат аз самият бях объркан по какво да различа един "редовен" телефон от "умния". Някой неща ги подозирах, но сега вече съм убеден, благодарение на Вас! Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване
 7. Йордан Райчев5 ноември 2010 г., 14:41

  Мерси много за информациата, наистина ми беше от полза.
  Поздрави

  ОтговорИзтриване
 8. Време е да ни отворите очите за нещо ново (поне за мене). Що е то "Таблет" и за какво служи?

  ОтговорИзтриване
 9. Благодаря Ви за статията и добре поднесената информация. :)

  ОтговорИзтриване
 10. браво! чудесно поднесено за технически"неграмотни" хоракато мен!!

  ОтговорИзтриване
 11. Аз също много съм доволен от тази информация.А за таблетите какво ще ни посъветвате.Те къде се намират между телефоните.

  ОтговорИзтриване
 12. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

  ОтговорИзтриване
 13. Az sa6to ni6to ne znaeh dosega, i mislq 4e mnogo hora ne sa naqsno s tezi novi tehniki... Blagodarq Vi...

  ОтговорИзтриване
 14. Много полезна информация. Вече няма да ги гледам тези неща като "голям камък", както се казва.

  ОтговорИзтриване
 15. Благодаря на този юнак, сега и ние дядките поразбрахме какво значат толкова нови прозвища на мобилните телефони- Бъди здрав и все така успешен автор !

  ОтговорИзтриване
 16. Анонимен7 юни 2012 г., 10:22

  не е зле статията, но засяга общо взето следното - ползваш изчислителната мощ на телефона, за приложения които не са заводски вложени в него, а си ги слагаш по желание.

  ОтговорИзтриване
 17. Приятел, защо погрешно да се тълкува това ТЕЛЕФОН С ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА? Всяка една операционна система си има ядро... Iphone е с операционна система която има ядро дори и ограничено като възможности самото ядро. Андроида не е ли операционна система за новите смартфони пак има ядро. ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА - УПРАВЛЯВА ХАРДУЕРА както и съвкупност от програми. Старите си бяха с софтуер които е доста ограничен и писан на JAVA.

  Друг пример: Убунту мобайл за телефон и това ли не е операционна система?

  ОтговорИзтриване
 18. Анонимен9 юли 2012 г., 16:10

  ---Съжелявам,много приказки и едно нищо.Тъй и не разбрах за какво служи смартфона и как мога да го използва един обикновен гражданин.

  ОтговорИзтриване
 19. Към анонимния коментиращ от 09 юли - съжелявам, нямам за цел да правя "How to" за използването на смартфон. Още повече, че това не е посилно за никой. Много операционни системи, много версии, много различни устройства.

  Към анонимния коментиращ от 27 юни - погрешно се тълкува телефон с ОС, защото някои хора твърдят, че например един SE K800i няма ОС. Ами има, това че не е Andoid, Symbian и т.н., не значи че няма ОС. Никъде не твърдя, че Android, iOS, Symbian, PalmOS и т.н. не са операционни системи. Моля четете целия текст, не по диагонал.
  Наясно съм какво е операционна система, какво прави и защо е там.
  Само фактът, че твърдиш, че ОС от семейството на UNIX е с ограничени възможности на ядрото ми говори, че не си толкова навътре в нещата.

  ОтговорИзтриване
 20. Браво за добре направеното описание. Хора, които правят добри неща в България, без да имат финансова полза трябва да се носят на ръце от всички.

  ОтговорИзтриване
 21. Браво добре обяснено и на лесно достъпен език. Поздрави

  ОтговорИзтриване

 22. Много разбираемо за интересуващи се на моята възраст. Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 23. Браво на момчето!

  ОтговорИзтриване
 24. Написано е на съвсем ясен и достъпен език. Поздрави и пожелания за успехи!

  ОтговорИзтриване
 25. може ли да попитам дали samsung galaxy y s5360 е смартфон

  ОтговорИзтриване
 26. А, вярно ли е ,че разговорите по смартфона минават през интернет и като задължително се явява условието да бъде активиран ,тъй като в противен случай излиза доста солено на ползващия го?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Това са пълни глупости. Всеки телефон има антени за поне 2-3 от поколенията мобилни мрежи(така наречените 2G, 3G). Можете да използвате всеки смартфон без дори никога да сте му пускали интернет - не е нужно за функцията телефон да имате включен data план(интернет) или интернет свързаност.
   Вече друг е въпросът дали си купувате Ферари за да ходите до нивата, т.е. ако няма да използвате интернет или някакви приложения свързани с него, дали изобщо е нужно да се закупува смартфон. ;)

   Изтриване
 27. Чудесни разяснения! кажете нещо и за таблетите, моля!

  ОтговорИзтриване
 28. Благодаря! Чудесно и простичко написано обяснение. Изпаднах в неловка ситуация. След като купихме телефон на сина ми SAMSUNG 3 J STAR се оказа, че всички негови приятели теглят игри и играят, само той не може. Сърдитото му обяснение беше, че телефонът му не е ANDROID. Пчувствах се гадно, защото телефонът беше подарък за рождения му ден и вместо да го зарадваме, той се почувства разочарован, че не може да играе на игрите,за които преди умоляваше приятелите си да поиграе на техните телефони.
  Жалко, но не сме знаели тези подробности! Нели

  ОтговорИзтриване
 29. Във връзка с подслушванията, горната информация трябва да се разпространява и да се знае, защото някои ни успокояват, че само по-скъпи телефони с познатите ни операционни системи, като iOS или Android, можело да бъдат подслушвани:
  http://www.novini.bg/news/41305-%D0%B1%D0%B3-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-gsm-%D0%B8.html#comments
  "БГ фирма предлага подслушване на gsm - и"

  ОтговорИзтриване
 30. И аз искам да обърна внимание на voiceover функцията, която за много потребители е излишна, но за братовчед ми е от жизнено значение. Това доста го улеснява в използването на телефона и именно за това се възхищавам на iphone, че мислят и за такива хора като него. Факт е, че предлагат доста скъпи сматфони, но пък е и факт, че най-много се грижат за удобството на ползвателите.

  ОтговорИзтриване